Bio

Rosa Everts

Ter gelegenheid van de solotentoonstelling 'Unknown Content' schreef Alex de Vries een mooi artikel over mijn werk voor Mister Motley. Hier kun je het lezen.

In haar werk speelt Rosa Everts met thema's als afwezigheid, onzichtbaarheid en 'het onbekende'. Want ook de dingen die je niet ziet, of buiten beeld laat, kunnen een verhaal vertellen. Deze 'verhalen' probeert ze te vangen in schijnbaar onderwerploze tekeningen en installaties. Het werk straalt vaak een vervreemdende leegheid uit, maar hoe langer je er naar kijkt, hoe meer er blijkt te zien.

Meestal werkt Rosa Everts in een combinatie van foto, tekening en collage. Materiaal dat ze om zich heen aantreft, belandt vaak in haar werk. Zo zie je in haar werk regelmatig snippertjes terug die rondslingerden op de vloer van haar studio. Door al die kleine details vraagt het werk om een aandachtige toeschouwer. Je moet goed kijken om te zien waar je nu precies naar kijkt.

In haar installaties gaat ze daar nog een stap verder in, omdat deze terloops in de ruimte worden geplaatst, in plaats van binnen het kader van een tekening of foto. Het zijn objecten waar je vaak zo aan voorbij zou lopen. Het daagt de toeschouwer uit elk detail in de ruimte nader te bestuderen en te bevragen.